Składniki odżywcze i substancje niepożądane w importowanych rybach oceanicznych
Mintaj (Theragra chalcogramma)
| Składniki w tkance mięśniowej badanych ryb | Jednostka | Zawartość w 100g mokrej masy | % RDAa w 100 g |
|---|---|---|---|
| 1. Skład podstawowy i składniki odżywcze | |||
| Białko (NX6,25) | g | 12,2 | |
| Tłuszcz | g | 0,09 | |
| Woda | g | 86,7 | |
| Popiół | g | 1 | |
| Strawność białka | % | 97,5 | |
| Energia | kcal | 50,4 | |
| Energia | kJ | 210,7 | 1,8 |
| Magnez | mg | 19,1 | 5,1 |
| Wapń | mg | 16,7 | 2,1 |
| Fosfor | mg | 219,6 | 31,4 |
| Cynk | mg | 0,28 | 2,8 |
| Miedź | µg | 17,1 | 1,7 |
| Selen | µg | 15,4 | 28 |
| Witamina A | µg | 10,2 | 1,3 |
| Witamina A | IU | 30,9 | |
| Witamina D3 | µg | 0,28 | 5,6 |
| Witamina D3 | IU | 11,2 | |
| Witamina E | mg | 0,62 | 5,2 |
| Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) | mg | 17,9 | |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) | mg | 7,31 | |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) | mg | 60,83 | |
| Kwasy omega-3 | mg | 58,34 | |
| Kwasy omega-6 | mg | 2,5 | |
| EPA+DHA | mg | 56,02 | 11,2b |
| omega-3/omega-6 | 23,38 | ||
| Aminokwasy niezbędne | g | 5,68 | |
| Lizyna | g | 1,33 | |
| Metionina+cysteina | g | 0,54 | |
| 2. Substancje niepożądane | % PTWIc | ||
| Rtęć | µg | 0,96 | 2,6 |
| Kadm | µg | 0,75 | 0,46 |
| Ołów | µg | 1,05 | 0,18 |
| Σ DDT | µg | 0,0034 | 0,0004 |
| Σ HCH | µg | 0,015 | 0,0007 |
| Σ PCB6 | µg | 0,0023 | 0,0003 |
| Dioksyny/furany (PCDD/Fs) | ngWHO-TEQ | 0,0007 | |
| dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,0008 | |
| PCDD/F+dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,0015 | 0,46 |
| Związki cynoorganiczne (OTC) | µgSn | poniżej LOQd | |
| Zieleń malachitowa+fiolet krystaliczny | µg | poniżej 0,2 | |
| Nitrofuran i metabolity | µg | poniżej 0,1 | |
| chloramfenikol | µg | poniżej 0,03 | |
| a - rekomendowana dawka dziennego pobrania – mężczyzna 70 kg o średniej aktywności b - w profilaktyce chorób serca c - % tolerowanej dawki tygodniowego pobrania przez osobę o wadze 70 kg przy 2 posiłkach 150g tygodniowo d - LOQ – granica oznaczalności |
|||
| Składniki w tkance mięśniowej badanych ryb | Jednostka | Zawartość w 100g mokrej masy | % RDAa w 100 g |
|---|---|---|---|
| 1. Skład podstawowy i składniki odżywcze | |||
| Białko (NX6,25) | g | 13,4 | |
| Tłuszcz | g | 0,5 | |
| Woda | g | 85 | |
| Popiół | g | 1,1 | |
| Strawność białka | % | 97,9 | |
| Energia | kcal | 58,9 | |
| Energia | kJ | 246,3 | 2,1 |
| Magnez | mg | 16,6 | 4,4 |
| Wapń | mg | 15,3 | 1,9 |
| Fosfor | mg | 294,1 | 42 |
| Cynk | mg | 0,26 | 2,6 |
| Miedź | µg | 14 | 1,4 |
| Selen | µg | 15,6 | 28,4 |
| Witamina A | µg | 9,23 | 1,2 |
| Witamina A | IU | 28 | |
| Witamina D3 | µg | 4,37 | 87,4 |
| Witamina D3 | IU | 174,8 | |
| Witamina E | mg | 0,75 | 6,3 |
| Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) | mg | 116,6 | |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) | mg | 78,3 | |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) | mg | 283 | |
| Kwasy omega-3 | mg | 259,7 | |
| Kwasy omega-6 | mg | 23,9 | |
| EPA+DHA | mg | 207,4 | 41,5b |
| omega-3/omega-6 | 10,84 | ||
| Aminokwasy niezbędne | g | 5,71 | 102,1 |
| Lizyna | g | 1,24 | 187,9 |
| Metionina+cysteina | g | 0,59 | 69,4 |
| 2. Substancje niepożądane | % PTWIc | ||
| Rtęć | µg | 4,79 | 12,8 |
| Kadm | µg | 0,35 | 0,21 |
| Ołów | µg | 1,56 | 0,27 |
| Σ DDT | µg | 0,017 | 0,002 |
| Σ HCH | µg | 0,038 | 0,002 |
| Σ PCB6 | µg | 0,015 | 0,002 |
| Dioksyny/furany (PCDD/Fs) | ngWHO-TEQ | 0,0009 | |
| dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,0021 | |
| PCDD/F+dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,003 | 0,92 |
| Związki cynoorganiczne (OTC) | µgSn | 0,023 | 0,14 |
| Zieleń malachitowa+fiolet krystaliczny | µg | poniżej 0,2 | |
| Nitrofuran i metabolity | µg | poniżej 0,1 | |
| chloramfenikol | µg | poniżej 0,03 | |
| a - rekomendowana dawka dziennego pobrania – mężczyzna 70 kg o średniej aktywności b - w profilaktyce chorób serca c - % tolerowanej dawki tygodniowego pobrania przez osobę o wadze 70 kg przy 2 posiłkach 150g tygodniowo |
|||

