Makro i mikroelementy – głównie fosfor, selen, jod i fluor
Wszystkie składniki mineralne zarówno makro- jak i mikroelementy są niezbędnymi składnikami odżywczymi i muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem. Ich poziom i wzajemne proporcje w tkankach i komórkach decydują o stanie zdrowia i wpływają na metabolizm innych składników pożywienia.
Ryby i przetwory rybne są dobrym źródłem m.in. fosforu, selenu, jodu i fluoru. W stosunku do innych produktów żywnościowych szczególnie bogate są w fluor, jod i selen, a konserwy z ryb nie filetowanych także w wapń i fosfor.
Działanie mikro i makro elementów:
Fluor
- utrzymuje dobry stan zębów
- wpływa na prawidłowość budowy układu kostnego
Selen
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układów enzymatycznych
- chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed wpływem wolnych rodników
- zapobiega niepożądanym procesom utleniania
Jod
- wpływa na prawidłowe działanie tarczycy
- wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy w okresie pokwitania
- wpływa na prawidłowy rozwój funkcji rozrodczych
Wapń
- bierze udział w budowie układu kostnego i tkanki zębowej
- wraz z fosforem zwiększa wytrzymałość kości
- bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
- przewodzi impulsy nerwowe
Fosfor
- bierze udział w odnowie komórek
- bierze udział w procesach wzrostowych
- wpływa na dobry stan dziąseł i uzębienia