Makro i mikroelementy – głównie fosfor, selen, jod i fluor

Wszystkie składniki mineralne zarówno makro- jak i mikroelementy są niezbędnymi składnikami odżywczymi i muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem. Ich poziom i wzajemne proporcje w tkankach i komórkach decydują o stanie zdrowia i wpływają na metabolizm innych składników pożywienia.

Ryby i przetwory rybne są dobrym źródłem m.in. fosforu, selenu, jodu i fluoru. W stosunku do innych produktów żywnościowych szczególnie bogate są w fluor, jod i selen, a konserwy z ryb nie filetowanych także w wapń i fosfor.

Działanie mikro i makro elementów:

Fluor

  • utrzymuje dobry stan zębów
  • wpływa na prawidłowość budowy układu kostnego

Selen

  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układów enzymatycznych
  • chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed wpływem wolnych rodników
  • zapobiega niepożądanym procesom utleniania

Jod

  • wpływa na prawidłowe działanie tarczycy
  • wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy w okresie pokwitania
  • wpływa na prawidłowy rozwój funkcji rozrodczych

Wapń

  • bierze udział w budowie układu kostnego i tkanki zębowej
  • wraz z fosforem zwiększa wytrzymałość kości
  • bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
  • przewodzi impulsy nerwowe

Fosfor

  • bierze udział w odnowie komórek
  • bierze udział w procesach wzrostowych
  • wpływa na dobry stan dziąseł i uzębienia