Niezbędne aminokwasy w tym lizyna, metionina i cysteina

Lizyna, metionina i cysteina należą do grupy aminokwasów niezbędnych, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Określając jakość białka, wykorzystuje się pojęcie aminokwasu ograniczającego, to jest aminokwasu niezbędnego, który w białku danego posiłku występuje w najmniejszej ilości w porównaniu do białka wzorcowego (w skład białka wzorcowego wchodzą aminokwasy niezbędne w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu człowieka i dlatego służy ono jako wzorzec do porównywania jakości innych białek). Aminokwas ten ogranicza wykorzystanie innych aminokwasów z pożywienia do syntezy białek ustrojowych. I tak na przykład białka produktów zbożowych są ubogie w lizynę, dlatego można je uzupełniać produktami rybnymi, których białko charakteryzuje się nadmiarem tego aminokwasu w stosunku do białka wzorcowego. Pozwala to na bardziej optymalne wykorzystanie białek w organizmie.

Rola lizyny w organizmie człowieka:

  • jest niezbędna do budowy białek, głównie w mięśniach i kościach
  • wchłania wapń, poprawia koncentrację umysłową
  • łagodzi objawy przeziębienia i grypy
  • jest obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i przy budowie kolagenu
  • jej niedobór wywołuje objawy zmęczenia i rozdrażnienia, powoduje anemię i wypadanie włosów