Niezbędne aminokwasy w tym lizyna, metionina i cysteina
Lizyna, metionina i cysteina należą do grupy aminokwasów niezbędnych, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Określając jakość białka, wykorzystuje się pojęcie aminokwasu ograniczającego, to jest aminokwasu niezbędnego, który w białku danego posiłku występuje w najmniejszej ilości w porównaniu do białka wzorcowego (w skład białka wzorcowego wchodzą aminokwasy niezbędne w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu człowieka i dlatego służy ono jako wzorzec do porównywania jakości innych białek). Aminokwas ten ogranicza wykorzystanie innych aminokwasów z pożywienia do syntezy białek ustrojowych. I tak na przykład białka produktów zbożowych są ubogie w lizynę, dlatego można je uzupełniać produktami rybnymi, których białko charakteryzuje się nadmiarem tego aminokwasu w stosunku do białka wzorcowego. Pozwala to na bardziej optymalne wykorzystanie białek w organizmie.
Rola lizyny w organizmie człowieka:
- jest niezbędna do budowy białek, głównie w mięśniach i kościach
- wchłania wapń, poprawia koncentrację umysłową
- łagodzi objawy przeziębienia i grypy
- jest obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i przy budowie kolagenu
- jej niedobór wywołuje objawy zmęczenia i rozdrażnienia, powoduje anemię i wypadanie włosów