Składniki odżywcze i substancje niepożądane w importowanych rybach oceanicznych
Mintaj (Theragra chalcogramma)
Składniki w tkance mięśniowej badanych ryb | Jednostka | Zawartość w 100g mokrej masy | % RDAa w 100 g |
---|---|---|---|
1. Skład podstawowy i składniki odżywcze | |||
Białko (NX6,25) | g | 12,2 | |
Tłuszcz | g | 0,09 | |
Woda | g | 86,7 | |
Popiół | g | 1 | |
Strawność białka | % | 97,5 | |
Energia | kcal | 50,4 | |
Energia | kJ | 210,7 | 1,8 |
Magnez | mg | 19,1 | 5,1 |
Wapń | mg | 16,7 | 2,1 |
Fosfor | mg | 219,6 | 31,4 |
Cynk | mg | 0,28 | 2,8 |
Miedź | µg | 17,1 | 1,7 |
Selen | µg | 15,4 | 28 |
Witamina A | µg | 10,2 | 1,3 |
Witamina A | IU | 30,9 | |
Witamina D3 | µg | 0,28 | 5,6 |
Witamina D3 | IU | 11,2 | |
Witamina E | mg | 0,62 | 5,2 |
Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) | mg | 17,9 | |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) | mg | 7,31 | |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) | mg | 60,83 | |
Kwasy omega-3 | mg | 58,34 | |
Kwasy omega-6 | mg | 2,5 | |
EPA+DHA | mg | 56,02 | 11,2b |
omega-3/omega-6 | 23,38 | ||
Aminokwasy niezbędne | g | 5,68 | |
Lizyna | g | 1,33 | |
Metionina+cysteina | g | 0,54 | |
2. Substancje niepożądane | % PTWIc | ||
Rtęć | µg | 0,96 | 2,6 |
Kadm | µg | 0,75 | 0,46 |
Ołów | µg | 1,05 | 0,18 |
Σ DDT | µg | 0,0034 | 0,0004 |
Σ HCH | µg | 0,015 | 0,0007 |
Σ PCB6 | µg | 0,0023 | 0,0003 |
Dioksyny/furany (PCDD/Fs) | ngWHO-TEQ | 0,0007 | |
dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,0008 | |
PCDD/F+dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,0015 | 0,46 |
Związki cynoorganiczne (OTC) | µgSn | poniżej LOQd | |
Zieleń malachitowa+fiolet krystaliczny | µg | poniżej 0,2 | |
Nitrofuran i metabolity | µg | poniżej 0,1 | |
chloramfenikol | µg | poniżej 0,03 | |
a - rekomendowana dawka dziennego pobrania – mężczyzna 70 kg o średniej aktywności b - w profilaktyce chorób serca c - % tolerowanej dawki tygodniowego pobrania przez osobę o wadze 70 kg przy 2 posiłkach 150g tygodniowo d - LOQ – granica oznaczalności |
Składniki w tkance mięśniowej badanych ryb | Jednostka | Zawartość w 100g mokrej masy | % RDAa w 100 g |
---|---|---|---|
1. Skład podstawowy i składniki odżywcze | |||
Białko (NX6,25) | g | 13,4 | |
Tłuszcz | g | 0,5 | |
Woda | g | 85 | |
Popiół | g | 1,1 | |
Strawność białka | % | 97,9 | |
Energia | kcal | 58,9 | |
Energia | kJ | 246,3 | 2,1 |
Magnez | mg | 16,6 | 4,4 |
Wapń | mg | 15,3 | 1,9 |
Fosfor | mg | 294,1 | 42 |
Cynk | mg | 0,26 | 2,6 |
Miedź | µg | 14 | 1,4 |
Selen | µg | 15,6 | 28,4 |
Witamina A | µg | 9,23 | 1,2 |
Witamina A | IU | 28 | |
Witamina D3 | µg | 4,37 | 87,4 |
Witamina D3 | IU | 174,8 | |
Witamina E | mg | 0,75 | 6,3 |
Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) | mg | 116,6 | |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) | mg | 78,3 | |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) | mg | 283 | |
Kwasy omega-3 | mg | 259,7 | |
Kwasy omega-6 | mg | 23,9 | |
EPA+DHA | mg | 207,4 | 41,5b |
omega-3/omega-6 | 10,84 | ||
Aminokwasy niezbędne | g | 5,71 | 102,1 |
Lizyna | g | 1,24 | 187,9 |
Metionina+cysteina | g | 0,59 | 69,4 |
2. Substancje niepożądane | % PTWIc | ||
Rtęć | µg | 4,79 | 12,8 |
Kadm | µg | 0,35 | 0,21 |
Ołów | µg | 1,56 | 0,27 |
Σ DDT | µg | 0,017 | 0,002 |
Σ HCH | µg | 0,038 | 0,002 |
Σ PCB6 | µg | 0,015 | 0,002 |
Dioksyny/furany (PCDD/Fs) | ngWHO-TEQ | 0,0009 | |
dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,0021 | |
PCDD/F+dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,003 | 0,92 |
Związki cynoorganiczne (OTC) | µgSn | 0,023 | 0,14 |
Zieleń malachitowa+fiolet krystaliczny | µg | poniżej 0,2 | |
Nitrofuran i metabolity | µg | poniżej 0,1 | |
chloramfenikol | µg | poniżej 0,03 | |
a - rekomendowana dawka dziennego pobrania – mężczyzna 70 kg o średniej aktywności b - w profilaktyce chorób serca c - % tolerowanej dawki tygodniowego pobrania przez osobę o wadze 70 kg przy 2 posiłkach 150g tygodniowo |