Składniki odżywcze i substancje niepożądane w rybach hodowanych w Polsce
Składniki w tkance mięśniowej badanych ryb | Jednostka | Zawartość w 100g mokrej masy | % RDAa w 100 g |
---|---|---|---|
1. Skład podstawowy i składniki odżywcze | |||
Białko (NX6,25) | g | 16,7 | |
Tłuszcz | g | 5,1 | |
Woda | g | 77,7 | |
Popiół | g | 0,6 | |
Strawność białka | % | 98,6 | |
Energia | kcal | 113,1 | |
Energia | kJ | 472,6 | 3,9 |
Magnez | mg | 26,9 | 7,2 |
Wapń | mg | 32,7 | 4,1 |
Fosfor | mg | 209,3 | 29,9 |
Cynk | mg | 0,53 | 5,3 |
Miedź | µg | 26 | 2,6 |
Selen | µg | 9,2 | 16,7 |
Witamina A | µg | 7,69 | 0,96 |
Witamina A | IU | 23,3 | |
Witamina D3 | µg | 7,46 | 149,2 |
Witamina D3 | IU | 298,4 | |
Witamina E | mg | 0,28 | 2,3 |
Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) | mg | 1316,4 | |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) | mg | 2491,1 | |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) | mg | 1067,8 | |
Kwasy omega-3 | mg | 565,5 | |
Kwasy omega-6 | mg | 502,2 | |
EPA+DHA | mg | 214,5 | 42,9b |
omega-3/omega-6 | 1,13 | ||
Aminokwasy niezbędne | g | 7,34 | 131,3 |
Lizyna | g | 1,74 | 263,6 |
Metionina+cysteina | g | 0,68 | 80 |
2. Substancje niepożądane | % PTWIc | ||
Rtęć | µg | 3,73 | 10 |
Kadm | µg | 0,21 | 0,13 |
Ołów | µg | 1,11 | 0,19 |
Σ DDT | µg | 0,8 | 0,1 |
Σ HCH | µg | 0,86 | 0,04 |
Σ PCB6 | µg | 0,14 | 0,02 |
Dioksyny/furany (PCDD/Fs) | ngWHO-TEQ | 0,008 | |
dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,006 | |
PCDD/F+dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,014 | 4,29 |
Związki cynoorganiczne (OTC) | µgSn | poniżej LOQd | |
Zieleń malachitowa+fiolet krystaliczny | µg | poniżej 0,2 | |
Nitrofuran i metabolity | µg | poniżej 0,1 | |
chloramfenikol | µg | poniżej 0,03 | |
a - rekomendowana dawka dziennego pobrania – mężczyzna 70 kg o średniej aktywności b - w profilaktyce chorób serca (przy rekomendowanej dziennej dawce EPA+DHA – 500 mg) c - % tolerowanej dawki tygodniowego pobrania przez osobę o wadze 70 kg przy 2 posiłkach 150g tygodniowo d - LOQ – granica oznaczalności |
Składniki w tkance mięśniowej badanych ryb | Jednostka | Zawartość w 100g mokrej masy | % RDAa w 100 g |
---|---|---|---|
1. Skład podstawowy i składniki odżywcze | |||
Białko (NX6,25) | g | 18,9 | |
Tłuszcz | g | 7,4 | |
Woda | g | 73 | |
Popiół | g | 0,8 | |
Strawność białka | % | 98,4 | |
Energia | kcal | 142,4 | |
Energia | kJ | 595,1 | 4,96 |
Magnez | mg | 28,1 | 7,5 |
Wapń | mg | 28,2 | 3,5 |
Fosfor | mg | 277,5 | 39,6 |
Cynk | mg | 0,33 | 3,3 |
Miedź | µg | 32 | 3,2 |
Selen | µg | 15,6 | 28,4 |
Witamina A | µg | 43,1 | 5,4 |
Witamina A | IU | 130,6 | |
Witamina D3 | µg | 8 | 160 |
Witamina D3 | IU | 320 | |
Witamina E | mg | 0,93 | 7,8 |
Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) | mg | 1563,4 | |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) | mg | 2235,5 | |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) | mg | 3275,4 | |
Kwasy omega-3 | mg | 2652,9 | |
Kwasy omega-6 | mg | 622,5 | |
EPA+DHA | mg | 1804 | 360,8b |
omega-3/omega-6 | 4,26 | ||
Aminokwasy niezbędne | g | 8,72 | 156 |
Lizyna | g | 1,92 | 290,9 |
Metionina+cysteina | g | 0,78 | 91,8 |
2. Substancje niepożądane | % PTWIc | ||
Rtęć | µg | 5,48 | 14,7 |
Kadm | µg | 0,32 | 0,2 |
Ołów | µg | 1,44 | 0,25 |
Σ DDT | µg | 0,46 | 0,06 |
Σ HCH | µg | 0,5 | 0,03 |
Σ PCB6 | µg | 0,53 | 0,06 |
Dioksyny/furany (PCDD/Fs) | ngWHO-TEQ | 0,007 | |
dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,032 | |
PCDD/F+dl-PCB | ngWHO-TEQ | 0,039 | 11,94 |
Związki cynoorganiczne (OTC) | µgSn | poniżej LOQd | |
Zieleń malachitowa+fiolet krystaliczny | µg | poniżej 0,2 | |
Nitrofuran i metabolity | µg | poniżej 0,1 | |
chloramfenikol | µg | poniżej 0,03 | |
a - rekomendowana dawka dziennego pobrania – mężczyzna 70 kg o średniej aktywności b - w profilaktyce chorób serca c - % tolerowanej dawki tygodniowego pobrania przez osobę o wadze 70 kg przy 2 posiłkach 150g tygodniowo d - LOQ – granica oznaczalności |